SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

EBVABU’T-TATAVVU

<< 600 >>

باب: التطوع بعد المكتوبة.

29. Farz Namazdan Sonra Nafile Namaz Kılmak

 

1119 - حدثنا مسدد قال: حدثنا يحيى بن سعيد، عن عبيد الله قال: أخبرنا نافع، عن ابن عمر رضي الله عنهما قال:

 صليت مع النبي صلى الله عليه وسلم: سجدتين قبل الظهر، وسجدتين بعد الظهر، وسجدتين بعد المغرب، وسجدتين بعد المغرب، وسجدتين بعد العشاء، وسجدتين بعد الجمعة، فأما المغرب والعشاء ففي بيته.

 

[-1172-] İbn Ömer radıyallahu anh şöyle demiştir: Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem  ile birlikte öğleden önce iki rekat, öğleden sonra iki rekat, akşam'dan sonra iki rekat, yatsıdan sonra iki rekat, Cuma'dan sonra iki rekat namaz kıldım. Ak­şam ve yatsıya gelince bunları evinde kıldı.

 

Musa İbn Ukbe, Nafi'den şunu nakleder: "Yatsıdan sonra ailesinin yanında kıldı."

 

 

وحدثني أختي حفصة: أن النبي صلى الله عليه وسلم كان يصلي سجدتين خفيفتين بعد ما يطلع الفجر، وكانت ساعة لا أدخل على النبي صلى الله عليه وسلم فيها.وقال ابن الزناد، عن موسى بن عقبة، عن نافع: بعد العشاء في أهله.تابعه كثير بن فرقد، وأيوب، عن نافع.

 

[-1173-] Hafsa radıyallahu anha Şöyle demiştir:  "Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem fecr'in doğmasından sonra hafif iki rekat kılardı."

 

(İbn Ömer dedi ki): "Bu, benim Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in huzuruna girmediğim bir zamandı."

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis, gündüz kılınan sünnet namazların aksine gece kılınan sünnet na­mazların evlerde kılınmasının daha faziletli olduğunu göstermektedir. Bu görüş Malik ve Sevrî'den de rivayet edilmiştir. Hadisi buna delil getirmek itiraza açıktır. Öyle anlaşılıyor ki Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem  bunu kasden yapmamıştır. O, gündüz çoğunlukla insanlarla meşgul olduğundan geceleri de çoğunlukla evde bulunduğundan böyle yapmıştır.

 

Cuma konusunda Malik, Nafi'den şunu rivayet etmiştir: "Namaz kıldığı yer­den ayrılmadıkça Cuma'dan sonra nafile namaz kılmazdı." Bunun hikmeti şu­dur: Nebi (s.a.v.) Cuma konusunda acele eder sonra da öğle uykusuna ya­tardı. Öğle namazı ise öyle değildir. Çünkü öğle namazını hava biraz serinle­yince kılar, uykuyu da namazdan önceye alırdı.

 

İbn Ömer, Hafsa'nın sözünden sabahın sünnetinin meşruiyetini değil bu­nun hangi vakitte kılındığını almıştır. Bu hadis, farz namazların revatip (düzenli) sünnetlerinin bulunduğu ve bunlara devam etmenin müstehab olduğu görüşünü kabul eden çoğunluğun delilidir.

 

 

باب: من لم يتطوع بعد المكتوبة.

30. Farz Namazdan Sonra Nafile Kılmamak

 

حدثنا علي بن عبد الله قال: حدثنا سفيان، عن عمرو قال: سمعت أبا الشعثاء جابرا قال: سمعت ابن عباس رضي الله عنهما قال: صليت مع رسول الله صلى الله عليه وسلم: ثمانيا جميعا. وسبعا جميعا.قلت: يا أبا الشعثاء، أظنه أخر الظهر وعجل العصر، وعجل العشاء وأخر المغرب؟ قال: وأنا أظنه.

 

[-1174-] Amr şöyle demiştir: Ebu Şa'sa Cabir'in şöyle dediğini duydum: İbn Abbas r.a. şöyle dedi: Resûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in arkasında sekiz rekatı birlikte ve yedi rekatı birlikte kıldım.

 

(Amr dedi ki): Ebu Şa'sa'ya dedim ki: Ey Ebu Şa'sa zannediyorum ki Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem öğle namazını geciktirdi, ikindiyi ise acele kıldı. Yatsı vaktini öne alıp kıldı, akşamı geciktirdi.

 

Ebu Şa'sa "Ben de öyle zannediyorum" dedi.

 

 

AÇIKLAMA:     Farz namaz'dan sonra nafile kılmamakla ilgili olan konu başlığında anlatılan iki namazın arasını cem etme, yani iki namazı birlikte kılma İle İlgili olarak na­mazın vakitleri bölümünde ibn Abbas'tan nakledilen 543 nolu hadiste açıklama getirilmişti.